Lipáza je hydrolytický enzym, který katalyzuje štěpení alfa-esterových vazeb triacylglycerolů. Existuje několik
izoenzymů, z klinického hlediska je nejvýznamnější pankreatická lipáza (glykoprotein, r.m.h. 47 000), která se nejvíce
podílí na trávení lipidů z potravy. Do duodena je produkována pankreatem spolu s kolipázou - proteinem nezbytným pro
její aktivaci, neboť samostatná pankreatická lipáza je inhibována solemi žlučových kyselin. Štěpí jen estery dlouhých
mastných kyselin, triacylglyceroly musí být emulgované - k jejich hydrolýze dochází pouze na rozhraní povrchů tuk-voda,
produktem jsou di- nebo monoacylglyceroly a volné mastné kyseliny. Pankreatická lipáza se v malém množství dostává i do
krevní plazmy. Je filtrována ledvinami, avšak v tubulech se zpětně resorbuje, takže v moči ji běžně neprokazujeme. Její
biologický poločas je 7 až 14 hodin.
|