dU – Kreatinin
Charakteristika
Kreatinin je volně filtrován glomeruly, za fyziologických okolností je
tímto způsobem eliminován až z 90 procent, zbylých
10% je sekretováno tubuly. Při snížení glomerulární filtrace se zvyšuje podíl tubulární
sekrece a eliminace intestinální sliznicí. Odpad kreatininu vztažený na
tělesnou výšku se pohybuje v relativně konstantním rozmezí
(variabilita přibližně 30% vlivem složení stravy, fyzické námahy a dalších
vlivů).
Biologická
variabilita a vztah k analytickým parametrům
Intraindividuální variabilita (CVi) |
11,0 % |
Interindividuální variabilita (CVg) |
23,0 % |
Index individuality (teoretický, bez CVa) |
0,48 |
Kritická diference relativní (Z=1,96, reálný CVa) |
31,4 % |
Kritická diference absolutní (pro hodnotu 12,00 mmol/d) |
3,77 mmol/d |
Poločas eliminace |
Není udáván. |
Indikace vyšetření
Objektivizace
nálezu bílkovin v moči při vyšetření nesbírané moče. Použití pro výpočet indexů
(ACR,PCR...), výpočet clearance kreatininu.
Výpovědní hodnota
Zdroje informací
L.
Thomas: Clinical Laboratory Diagnostics, TH Books, 1998.