P/S - Cholesterol HDL

 

Charakteristika

Lipoproteiny o vysoké hustotě (HDL; high density lipoproteins) vznikají v játrech a v tenkém střevě. Mají diskoidní tvar a jsou tvořeny dvojvrstvou fosfolipidů a apolipoproteiny A-I, A-II a E. Přijímají volný cholesterol z buněčných membrán a přenášejí jej několikastupňovým pochodem na VLDL lipoproteiny. Přebytečný cholesterol se pak vrací do jater vychytáním IDL nebo LDL. Tento tzv. reverzní transport cholesterolu tedy umožňuje odstraňování přebytku cholesterolu z periferních tkání do jater.

 

Biologická variabilita a vztah k analytickým parametrům

 

Intraindividuální variabilita (CVi)

7,1 %

Interindividuální variabilita (CVg)

19,7 %

Index individuality (teoretický, bez CVa)

0,36

Kritická diference relativní (Z=1,96, reálný CVa)

21,7 %

Kritická diference absolutní (pro hodnotu 1,00 mmol/l)

0,22 mmol/l

Poločas eliminace

4 dne, tj. 96,0 hodin.

 

Poznámka k poločasu eliminace

(Illingworth, 1981)

 

Indikace vyšetření

Stanovení kardiovaskulárního rizika, poruchy metabolizmu lipoproteinů

 

Výpovědní hodnota

Stanovení koncentrace HDL cholesterolu patří mezi základní měřené laboratorní parametry lipidového metabolismu ve vztahu k riziku rozvoje aterosklerózy.

Zvýšení koncentrace HDL, zejména frakce HDL2, se projeví snížením rozvoje rizika aterosklerózy.

 

 

Zdroje informací

www.enclabmed.cz