P/S - Cholesterol HDL
Charakteristika
Lipoproteiny
o vysoké hustotě (HDL; high density lipoproteins) vznikají v játrech a v tenkém
střevě. Mají diskoidní tvar a jsou tvořeny dvojvrstvou fosfolipidů a
apolipoproteiny A-I, A-II a E. Přijímají volný cholesterol z buněčných membrán
a přenášejí jej několikastupňovým pochodem na VLDL lipoproteiny. Přebytečný
cholesterol se pak vrací do jater vychytáním IDL nebo LDL. Tento tzv. reverzní
transport cholesterolu tedy umožňuje odstraňování přebytku cholesterolu z
periferních tkání do jater.
Biologická variabilita a vztah k analytickým
parametrům
Intraindividuální
variabilita (CVi) |
7,1 % |
Interindividuální
variabilita (CVg) |
19,7 % |
Index
individuality (teoretický, bez CVa) |
0,36 |
Kritická
diference relativní (Z=1,96, reálný CVa) |
21,7 % |
Kritická diference absolutní (pro
hodnotu 1,00 mmol/l) |
0,22 mmol/l |
Poločas
eliminace |
4 dne, tj. 96,0 hodin. |
Poznámka k poločasu eliminace
(Illingworth, 1981)
Indikace vyšetření
Stanovení kardiovaskulárního rizika, poruchy metabolizmu lipoproteinů
Výpovědní hodnota
Stanovení
koncentrace HDL cholesterolu patří mezi základní měřené laboratorní parametry
lipidového metabolismu ve vztahu k riziku rozvoje aterosklerózy.
Zvýšení koncentrace HDL, zejména
frakce HDL2, se projeví snížením rozvoje rizika aterosklerózy.
Zdroje informací